top of page

Themawandelingen

Dit zijn hele speciale wandelingen.  Dikwijls is er maar één gids die al zijn energie gelegd heeft in dit ene unieke thema.

Hasselt door een ringetje

Het levenslicht zien in het moederhuis; studeren aan de gemeenteschool, het college of het atheneum; legerdienst vervullen in de Kolonel Dusartkazerne; werken in de keramiekfabriek, de jeneverstokerij of de bank ... De Groene Boulevard omarmde ooit het hele leven van de Hasselaar.  700 jaar Hasselt ...

Bedevaarten in Hasselt

Hasselt bevat binnen de Kleine Ring drie bedevaartsoorden: de verering van O.-L.-Vrouw Virga Jesse in de basiliek, de graftombe van de Gelukzalige pater Valentinus Paquay in de Sint-Rochuskerk en het H. Sacrament van Mirakel afkomstig uit de Abdij van Herkenrode en aanwezig in de Kathedraal 

De scholenroute ; flaneren langs scholen

Hasselt is een onderwijsstad. Wie kent niet de ursulinen, de blauw nonnen, de athenee, het college  ... We nemen je graag mee in het verhaal over het rijke onderwijs van Hasselt.  Reeds in de 13de eeuw was er een stadsschool in Hasselt.

Dementievriendelijke wandelingen in Hasselt

 We bieden drie wandelingen aan waarbij mensen met dementie volop kunnen genieten.

Geleide Street Art-wandeling in Runkst

Runkst, de oorspronkelijk oudste wijk van Hasselt ontpopt zich tot een hippe, stadse woonwijk.  Street Art voelt zich dan ook thuis in deze levendige, multiculturele buurt.

Geloof je het of geloof je het niet

Fabelia neemt je mee langs mysteries van heiligen en heksen.  Wil je weten waarom we vrijdag de 13de vrezen, we kaarsen branden en uitblazen, klavertje 4 geluk brengt en onder de ladder lopen ongeluk, wat je beschermt en wat juist niet, waarom de haan op de kerktoren prijkt ?  Fabelia vertelt het je ... en nog veel meer, tijdens de boeiende Abracadabra Hokus Pocus wandeling voor jong en oud over volksgeloof en gebruiken.

HTG Website Stadswandeling Street Art (15).JPG

Hasselt, borrel en/of bier

Ontdek met de gids de gezellige en lekkere manier om dorstigen te laven.  Hasselt verdient een ereplaats als het erop aankomt een stoopke op tafel te zetten maar ook het bier in onze stad verdient een medaille.  Laat je inspireren door de geestrijke verhalen achter onze dranken. 

borrelbier.jpg
kapelleke.jpeg

Kapelletjeswandeling in de Binnenstad van Hasselt

We beginnen aan de kathedraal en bezoeken één der mooiste kapellen.  Dan wandelen we langs de vele muurkapellen zoals ze bijna in elke straat te vinden zijn..

Kapelletjesfietstocht in Rapertingen en Sint-Lambrechts-Herk

Waar men gaat of fietst langs Hasseltse wegen, komt men veldkapelletjes tegen.  We beginnen met een mooi voorbeeld, een 19de eeuwse kapel in vakwerkbouw en we eindigen met de Boerenkrijgherdenkingskapel op Terhilst.

kapelletje2.jpeg

Keramiekwandeling

We gaan met de gids op zoek naar de mooie tegels op de gevels van de Art Nouveauhuizen in onze stad. In 1898 werd de keramiekfabriek opgericht.  Top op het goede moment want dan zijn de keramiektegels in de mode.  Overal in België maar vooral in Brussel en Blankenberge.  In Hasselt zijn nog 26 van die mooie gevels.  We gaan ze ontdekken.

Modernisme in de H.-Hartwijk

Tijdens de wederopbouw na de Groote Oorlog braken jonge architecten met de traditionele architectuur.  Huib Hoste was één van de pioniers. Navolgers waren Arthur Baar, Sylvain Brouns en Clement Vanderoye.  Ze lieten allen hun sporen achter in de H.-Hartwijk.

Natuurwandeling in het domein Kiewit

Domein Kiewit heeft zijn kasteel, zijn prachtig Engels park en de natuur.  De gids combineert kultuur en natuur; hoe het landschap in de loop der eeuwen verandert in functie van ecologie en economie.

kasteel Kiewit.jfif
boom2.jpg

Shakespearewandeling

Onlangs zijn 50 sonnetten van Shakespeare in het Hasselts vertaald.  De gids

declameert ze en legt ze uit op unieke locaties in de stad.

"Wéé kan iech oech bè goéed fatséûen bezènge"

shakespeare.jpg

Over Bomen en Stenen - natuur in de stad

In elke stad woedt de strijd tussen groen en stenen.  Stenen zijn mooi en proper maar houden de hitte vast.  Het kan in de binnenstad tot 6° warmer zijn.   Bomen versieren de stad, geven schaduw, houden CO2 vast en verdampen water.

We gaan genieten op onze wandeling van speciale bomen en specale (natuur)stenen.

Steegjeswandeling

Er zijn heel wat doorgangen, passages en steegjes in de binnenstad van Hasselt;  Er zijn pareltjes bij. Dikwijls onbekend.  Er komen er de volgende jaren nog heel wat bij.  We gaan op ontdekkingstocht.

Stevoort ... mijn dorp

Ik toon het graag! Ik vertel u over mijn dorp gelegen aan de Herkrivier en toon u enkele mooie gebouwen, monumenten en kunstwerken.

straatnaam (2).jfif

Straatnamenwandeling

Straatnamen weerspiegelen de grote en kleine geschiedenis van de stad.

Waarom heb je een Botermarkt en een Zuivelmarkt ?  Je moet je wel goedvoelen in het Hemelrijk.  En Koekerellepad, wat wil dat zeggen ? 

Wijkwandelingen

Al de nieuwe en oude wijken van Hasselt kunnen met een gids bezocht worden. Misschien een ideetje om je wijk (of dorp) beter te leren kennen. 

bottom of page