Themawandelingen

Dit zijn hele speciale wandelingen.  Dikwijls is er maar één gids die al zijn energie gelegd heeft in dit ene unieke thema.

Architectuur maakt het verschil !

Je herkent de stad niet meer.  Zoveel nieuwe gebouwen.  Is de stad haar ziel niet aan het verloochenen? Daar vertelt de gids over: van koopcentrum naar wooncentrum en  stadsontwikkeling in tijden van e-commerce.

grote markt1.jpg
grote markt2.jpg

De groene boulevard

Het levenslicht zien in het moederhuis; studeren aan de gemeenteschool, het college of het atheneum; legerdienst vervullen in de Kolonel Dusartkazerne; werken in de keramiekfabriek, de jeneverstokerij of de bank ... De Groene Boulevard omarmde ooit het hele leven van de Hasselaar.  700 jaar Hasselt ...

Hasselt_in_1740.jpg

Bedevaarten in Hasselt

Hasselt bevat binnen de Kleine Ring drie bedevaartsoorden: de verering van O.-L.-Vrouw Virga Jesse in de basiliek, de graftombe van de Gelukzalige pater Valentinus Paquay in de Sint-Rochuskerk en het H. Sacrament van Mirakel afkomstig uit de Abdij van Herkenrode en aanwezig in de Kathedraal 

sacrament.jpg
herkenrode (Kopie).jpg

De kracht van Water

Water is in vele facetten bepalend geweest voor Herkenode: historisch, landschappelijk, economisch en religieus.  We wandelen een tijdreis door 1000 jaar geschiedenis van de site en belichten hierbij het belang van het water

De schatten van Herkenrode, fietstocht

We laten jullie kennismaken met de geschiedenis van 600 jaar Cisterciënzerinnen en hun 8 eeuwen oude abdij in Herkenrode. De fietstocht begint in Hasselt waar vele schatten bewaard worden en we fietsen door het prachtige natuur- en cultuurlandschap naar de abdij.

altaar.jpg

Geleide Street Art-wandeling in Runkst

Runkst, de oorspronkelijk oudste wijk van Hasselt ontpopt zich tot een hippe, stadse woonwijk.  Street Art voelt zich dan ook thuis in deze levendige, multiculturele buurt.

streetart1.jpg
DSC_0294.JPG

Geloof je het of geloof je het niet

Fabelia neemt je mee langs mysteries van heiligen en heksen.  Wil je weten waarom we vrijdag de 13de vrezen, we kaarsen branden en uitblazen, klavertje 4 geluk brengt en onder de ladder lopen ongeluk, wat je beschermt en wat juist niet, waarom de haan op de kerktoren prijkt ?  Fabelia vertelt het je ... en nog veel meer, tijdens de boeiende Abracadabra Hokus Pocus wandeling voor jong en oud over volksgeloof en gebruiken.

HTG Website Stadswandeling Graaf Loon (1

Graven van Loon-route

Hasselt was de werkelijke hoofdstad van het graafschap Loon zoals Brussel dat was voor het hertogdom Brabant.  Het verhaal van de graven van Loon al wandelend door de kleine straatjes van Hasselt.

Hasselt, borrel en/of bier

Ontdek met de gids de gezellige en lekkere manier om dorstigen te laven.  Hasselt verdient een ereplaats als het erop aankomt een stoopke op tafel te zetten maar ook het bier in onze stad verdient een medaille.  Laat je inspireren door de geestrijke verhalen achter onze dranken. 

borrelbier.jpg

 Hasselt in de 17de eeuw

De rode draad van de rondleiding vormt de slag van de plankeweide op 2 januari 1682.  Hoe woonden, leefden en werkten de Hasselaren in die tijd ?  Wat gebeurde er voor, na en tijdens de veldslag ?

HTG Website Vakwerk Hasselt ZK (2).jpg

Hasselt, Mooi-maker

Tijdens de twee uren durende wandeling door het stadscentrum wordt aandacht gegeven aan diverse invullingen van het woord 'mooi' .  Loop langs de mooie kleurrijke gevels, laat je onderdompelen in de mooie verhalen van de kunstwerken, sta even stil in de mooie groene hoekjes, ontdek de vele mooie terrasjes, speur naar de mooi-makers in etalages, ... laat je mooi begeleiden door een ervaren gids.

kapelleke.jpeg

Kapelletjeswandeling in de Binnenstad van Hasselt

We beginnen aan de kathedraal en bezoeken één der mooiste kapellen.  Dan wandelen we langs de vele muurkapellen zoals ze bijna in elke straat te vinden zijn..

Kapelletjesfietstocht in Rapertingen en Sint-Lambrechts-Herk

Waar men gaat of fietst langs Hasseltse wegen, komt men veldkapelletjes tegen.  We beginnen met een mooi voorbeeld, een 19de eeuwse kapel in vakwerkbouw en we eindigen met de Boerenkrijgherdenkingskapel op Terhilst.

mooimaker.jpg
kapelletje2.jpeg
huis hoste.jpg

Modernisme in de H.-Hartwijk

Tijdens de wederopbouw na de Groote Oorlog braken jonge architecten met de traditionele architectuur.  Huib Hoste was één van de pioniers. Navolgers waren Arthur Baar, Sylvain Brouns en Clement Vanderoye.  Ze lieten allen hun sporen achter in de H.-Hartwijk.

Natuurwandeling in het domein Kiewit

Domein Kiewit heeft zijn kasteel, zijn prachtig Engels park en de natuur.  De gids combineert kultuur en natuur; hoe het landschap in de loop der eeuwen verandert in functie van ecologie en economie.

kasteel Kiewit.jfif
boom2.jpg

Shakespearewandeling

Onlangs zijn 50 sonnetten van Shakespeare in het Hasselts vertaald.  De gids

declameert ze en legt ze uit op unieke locaties in de stad.

"Wéé kan iech oech bè goéed fatséûen bezènge"

shakespeare.jpg

Over Bomen en Stenen - natuur in de stad

In elke stad woedt de strijd tussen groen en stenen.  Stenen zijn mooi en proper maar houden de hitte vast.  Het kan in de binnenstad tot 6° warmer zijn.   Bomen versieren de stad, geven schaduw, houden CO2 vast en verdampen water.

We gaan genieten op onze wandeling van speciale bomen en specale (natuur)stenen.

steegje(1).jpeg

Steegjeswandeling

Er zijn heel wat doorgangen, passages en steegjes in de binnenstad van Hasselt;  Er zijn pareltjes bij. Dikwijls onbekend.  Er komen er de volgende jaren nog heel wat bij.  We gaan op ontdekkingstocht.

straatnaam (2).jfif

Straatnamenwandeling

Straatnamen weerspiegelen de grote en kleine geschiedenis van de stad.

Waarom heb je een Botermarkt en een Zuivelmarkt ?  Je moet je wel goedvoelen in het Hemelrijk.  En Koekerellepad, wat wil dat zeggen ?