top of page

Modewandeling

Hasselt was de eerste stad in België die een modemuseum oprichtte.

Op onze wandeling zullen we kledingwinkels tegenkomen met exclusieve merken, maar ook ketens met namaakkleding, fast fashion, wat symbool staat voor wegwerpcultuur, massaproductie, kinderarbeid en milieuvervuiling. Gelukkig bieden conceptstores, modieuze winkels en fair fashion van ontwerpers die wel inzetten op vakmanschap en duurzaamheid, hier voldoende tegenwicht. Niet alleen kleding, maar ook juwelen, lingerie, schoenen en brillen worden historisch toegelicht.

Onze stad heeft van de 14de tot de 16de eeuw een bloeiende lakennijverheid gehad. Laken, dat was een dicht geweven wollen stof die heel populair was om kleding van te maken in de middeleeuwen. De geschiedenis van het laken wordt uit de doeken gedaan, als we passeren in de wijk waar de ruwe wol werd bewerkt tot afgewerkt product. Die wol, afkomstig van Engeland en Nederland, was van optimale kwaliteit en werd hier tegen stukloon gesponnen, geweven, geverfd, gevold en ten slotte op een “perts” gecontroleerd Eens goedgekeurd werd het laken naar de Lakenhalle gebracht van waaruit de verkoop en het transport werden geregeld.

DRESS SMART. BE RIGHT. BE BRIGHT. BE SUSTAINABLE. BE YOU.

Onze wandeling begint dan terecht aan het Modemuseum, ooit het gasthuisje van de Grauwzusters. We vertrekken er om 14u voor een boeiende modewandeling doorheen de stad.. 

 

modewandeling.png
modewandeling2.png
bottom of page