top of page

Geleide Hasseltse kapelletjeswandeling

Een zondagse wandeling langs de Hasseltse kapelletjes op 7 mei met Annemie Reysen

Sinds de middeleeuwen is de meimaand toegewijd aan de “Hemelse Maria”. Tot op de dag van vandaag worden kapelletjes met bloemen versierd en trekken gelovigen op bedevaarten. Hasselt, ooit een belangrijke Mariale stad, houdt met haar zeven jaarlijkse Virga Jessefeesten deze traditie in ere. De wortels van deze tradities gaan echter terug op voorchristelijke vruchtbaarheidsrituelen. Ontleende Maia, haar naam niet aan de maand mei? Ook Bona Dea werd aanroepen ter ere van het ontluikend leven. Met het aansteken van de vuren, verjoegen Germanen en Kelten Dood en Duisternis en smeekten ze bij Freya of Belenos bescherming af over hun akkers en velden. Heidense tradities werden vervangen door Mariale vieringen. De voorvechters waren alvast de Jezuïeten die in de 18de eeuw hun “Meimaand - Mariamaand” lanceerden. Adviezen om een Mariabeeld of -altaar te versieren en de erbij horende litanieën ter ere van Maria werden rijkelijk beschreven in hun devotieboekje.

Heel wat kapellen zijn ondertussen uit onze binnenstad verdwenen. De resterende Mariakapellen geven nog enig idee over de vele vormen van Hasseltse Mariadevotie. We maken tijdens onze wandeling hiermee kennis en zullen ontdekken dat Hasselt meer dan een genadebeeld had in de binnenstad.

De wandeling start aan de beiaardtoren van Sint Quintinuskathedraal. We brengen eerst een bezoek aan enkele kapellen in de kathedraal. Nadien vertrekken we voor een 3km lange wandeling waar we kennis maken met wat er ons nog rest van dit erfgoed. Meters en peters blijven nog steeds zorg dragen voor dit waardevolle erfgoed waardoor het in onze seculiere wereld niet helemaal dreigt te verdwijnen.

De deelnameprijs is 5€ per persoon, gepast te betalen bij de start van de wandeling. Kinderen wandelen gratis mee. Er kan worden ingeschreven op htg.boekingen@gmail.com. Meer informatie over al onze wandelingen is te vinden op www.hasseltsetoeristischegidsen.be

kapelleke.jpeg

Praktische informatie:

* De twee uur durende wandeling start om 14 u.

* We komen samen aan de toren van de Sint-Quintinuskathedraal.

.

* Bijdrage 5€ per persoon

* Verplichte reservatie: htg.boekingen@gmail.com

* Organisatie: Hasseltse Toeristische Gidsen.

bottom of page