top of page

Hasselt door een ringetje

planhasselt.jpg

De groene boelvaar was de levensader van de Hasselaar. Op de boelvaar zag hij het levenslicht en stierf hij. Hij ging er naar school, naar het leger en naar de gevangenis of de Arme Clarenmis. Hij kon er dansen, toneel bekijken, van een film genieten, “kerseren”, kermis vieren en gaan werken.

De groene boelvaar schreef ook geschiedenis met Thonissen en de eerste schoolstrijd, met de gevangenis die universiteit werd, met de veranderende gezondheidszorg, met Bamps die de stad in de 19de eeuw heruit vond en Hasselt zijn eerste industriezone bezorgde. En er is prof. Paesmans met de AA en Caritas maar ook met Sta Paraat. Er is Anna Van Russelt met de Wiekslag en er was zelfs een anti-autoritaire crèche op het Leopoldplein.

Op de groene boelvaar gebeurden ook heel gewone dingen. De Ursulinen en de Blauw Nonnen deden er aan kogelstoten, voetballers liepen een rondje Hasselt als training. Je kon smoutebollen eten op de ring of er een bad nemen of gewoon flaneren.

In “Hasselt door een ringetje” loopt de gids met jullie de kleine ring af op zoek naar deze Hasseltse mensen, hun geschiedenis, Hasseltse feiten en feitjes.

 

 

 

 

Hasselt_in_1740.jpg
boulevard1.jpg
boulevard2.jpg
bottom of page